No-risk polis
Indien u iemand met een arbeidshandicap of ziekte wilt aannemen dan geldt voor deze werknemer mogelijk de no-riskpolis. De no riskpolis houdt in dat u voor deze werknemer een Ziektewet-uitkering van UWV kunt krijgen als hij ziek wordt. Een zieke werknemer voor wie u een Ziektewet-uitkering krijgt, telt niet mee voor de premiedifferentiatie van de werkgever. Dat betekent dat u ook voor de zieke werknemers die onder de banenafspraak vallen, geen verhoging van de premie krijgt.
Wanneer geldt een no-riskpolis automatisch voor de werknemer:
- Hij heeft bij het begin van zijn dienstverband een WIA-, WAO-, WAZ- of Wajong-uitkering. In de beslissing die de werknemer heeft gekregen staat dat de no-riskpolis voor hem geldt.
- Zijn aanvraag voor een WIA-uitkering is afgewezen. In de afwijzingsbrief staat dat een nieuwe werkgever gebruik kan maken van de no-riskpolis.
- Hij kreeg ooit een Wajong-uitkering.
- Hij heeft een verklaring van de gemeente of UWV dat hij een arbeidshandicap heeft.
- Hij is voor 8 juli 1954 geboren, heeft langer dan 52 weken een WW-uitkering en is vanuit de WW bij u in dienst gekomen. Hij krijgt dan na 13 weken ziekte een Ziektewet-uitkering.
- Hij valt onder de doelgroep van de banenafspraak.
- Hij kreeg van zijn gemeente een IOAW-, IOAZ-, Anw-uitkering of bijstandsuitkering. En hij is na 1 januari 2015 bij u gaan werken na begeleiding of bemiddeling door de gemeente. UWV heeft ook vastgesteld dat de werknemer minder dan het minimumloon kan verdienen.
- Hij heeft problemen (gehad) door zijn ziekte of handicap bij het volgen van onderwijs. En hij komt binnen 5 jaar na afloop van het onderwijs bij u in dienst. In deze situatie moet de werknemer wel een no-riskverklaring aanvragen bij UWV. Daarin staat dat de no-riskpolis voor hem geldt.
- Hij is opgenomen in het doelgroepregister, omdat hij tussen 10 september 2014 en 1 juli 2015 een Wajong-uitkering heeft aangevraagd. Deze aanvraag is afgewezen;
- Hij is een leerling of schoolverlater van het voortgezet speciaal onderwijs (vso);
- Hij is een schoolverlater van het praktijkonderwijs (pro) of een entree-opleiding in het mbo van het schooljaar 2014/2015, die wij op advies van de school hebben opgenomen in het doelgroepregister.
- Hij had op 31 december 2014 een WSW-indicatie.
- Hij is bij u gedetacheerd in een artikel 7 WSW-dienstverband.
- Hij werkte voordat hij bij u in dienst kwam in een beschutte werkplek bij de gemeente, in een artikel 2 WSW
Aanvragen no-riskpolis niet nodig
U hoeft de no-riskpolis niet van tevoren aan te vragen voor uw werknemer. Op het moment dat uw werknemer ziek wordt, geeft u op het formulier aan dat voor hem de no-riskpolis geldt. Het UWVbeoordeelt dan of hij op basis van de no-riskpolis een Ziektewet-uitkering kan krijgen.
Hoe lang geldt de no-riskpolis
De no-riskpolis geldt meestal 5 jaar. Het UWV betaalt een Ziektewet-uitkering als de werknemer ziek wordt binnen 5 jaar vanaf de start van zijn dienstverband. In bijzondere situaties kan uw werknemer een verlenging van nog eens 5 jaar aanvragen. Bijvoorbeeld als hij al een ernstige ziekte had.
In de volgende situaties geldt de no-riskpolis blijvend (zolang de werknemer werkt):
- Hij heeft Wajong.
- Hij heeft Wajong gehad.
- Hij heeft een WSW-indicatie.
- Hij is na 1 januari 2015 bij u gaan werken als gevolg van begeleiding of bemiddeling door de gemeente. UWV heeft daarnaast vastgesteld dat de werknemer minder dan het wettelijk minimumloon kan verdienen.
Hoe hoog is de UWV compensatie
Neemt of heeft u een werknemer in dienst met een ziekte of handicap? En maakt u extra kosten om zijn werk mogelijk te maken? Dan kunt u een vergoeding aanvragen voor niet-meeneembare aanpassingen op de werkplek of het bedrijf. Uw werknemer kan zelf een vergoeding voor meeneembare hulpmiddelen aanvragen. U kunt de volgende voordelen en vergoedingen krijgen:
- Vergoeding voor aanpassingen aan de werkplek.
- Een mobiliteitsbonus: als u een werknemer met een WIA-uitkering in dienst hebt, kunt u korting op de WAO/WIA-premie en op het werkgeversdeel van de premie WW-Awf en/of de Ufo-premie toepassen als de werknemer weer geheel of gedeeltelijk aan het werk gaat. U kunt de mobiliteitsbonus maximaal 3 jaar krijgen.
- U mag werknemers jonger dan 18 jaar, of met een Wajong-uitkering een lager loon dan het minimumloon betalen (alleen als deze werknemer door ziekte of handicap aantoonbaar minder presteert).
- U kunt een Ziektewet-uitkering krijgen als uw werknemer ziek wordt en hij korter dan 5 jaar geleden een WIA uitkering heeft gekregen.
Voor de werknemer zijn er voorzieningen die hij zelf kan aanvragen.
(bron UWV)
(laatst bijgewerkt in april 2016)