Arbowet
Doel van de Arbowet
De Arbowet heeft to doel om de veiligheid, de gezondheid en het welzijn van de werknemers te bevorderen. De Arbowet kende tot 1 juli 2015 de verplichting dat alle werkgevers zich voor bepaalde taken moesten laten bijstaan door een gecertificeerde Arbodienst. Vanaf 1 juli 2005 mag een werkgever ook buiten de Arbodienst om deze deskundigheid in huis halen. Er moet dan wel een contract zijn met een bedrijfsarts.
Per 1 januari 2017 is de Arbowet opnieuw gewijzigd. Veel detailregels zijn verdwenen omdat de werkgevers door de bomen het bos niet meer zagen. De hoofdlijn van de nieuwe Arbowet is dat werkgevers en werknemers zich moeten houden aan een aantal algemene regels die veilig en gezond werken garanderen. Ze kunnen zelf invullen hoe zij dit willen doen.
Wat zijn de kerntaken binnen de Arbowet:
- een spreekuur met arbodeskundigen
- het voeren van een arbo- en verzuimbeleid
- het periodiek medisch onderzoek (PMO)
- de risico-inventarisatie en evaluatie (RIE)*
* Sinds 1 juli 2005 hoeven kleine bedrijven zich niet langer te laten toetsen
De Arbowet geeft aan dat hoe groter de risico's zijn, hoe gedetailleerder de beschrijving in de RIE moet zijn. Sinds de Arbowet verandering per 01-01-2017 is het spreekuur niet langer als verplichting opgenomen. Momenteel kunnen werkgevers en werknemers zelf bepalen hoe ze het spreekuur inzetten binnen het verzuimmanagementbeleid.
(laatst bijgewerkt in mei 2016)