Tweede kwartaal 2018; klimaatverandering
Voordat de mooiste zomer in jaren aanbrak, hadden we eerst nog een forse storm te verwerken. De forse hagelbui in 2016 zat nog op het netvliies gebrand toen op 18 januari ons land werd getijsterd door een enorme storm met wederom miljoenen euro's aan schade. Overuren op onze schadeafdeling, drukte bij experts en zorgen over de verandering van het klimaat bij verzekeraars.
Kunnen we nog spreken van incidenten of gaat de wereld er echt anders uitzien? En als dat zo is, wat voor gevolgen heeft dit dan voor uw verzekering?
Klimaatverandering en verzekeren
Verbond van Verzekeraars: voor ruim kwart miljard meer schade door klimaatverandering.
Nieuwe berekeningen van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) laten zien dat – zonder maatregelen – de schade op auto-, opstal- en inboedelverzekeringen voor bedrijven en particulieren met ruim een kwart miljard euro per jaar toeneemt. Dit is van toepassing in het meest extreme klimaatscenario. Oorzaak van deze schadelast is extreem weer zoals storm, hagel, regen, droogte, bliksem en overstroming.
De grootste oorzaak van de toename in schadelast, als alle verschillende verzekeringen bij elkaar worden opgeteld, zal extreme hagel zijn. Geen regen dus. Toch is (extreme) regen het meest voelbaar voor particulieren met toenemende schadelast in inboedel- en opstalverzekeringen.
Het Verbond van Verzekeraars geeft 12 aanbevelingen voor verzekeraars om ons beter weerbaar te maken tegen de gevolgen van klimaatveranderingen. De verzekeraars zullen hun voorwaarden meer en meer gaan aanpassen waardoor ruime dekkingen minder worden. Ook zullen er meer premieverhogingen gaan plaatsvinden. Onzekere klimaatrisico’s zijn te calculeren maar het probleem voor de verzekeraars zit hem in de pieken.
De verandering van het klimaat heeft er mede voor gezorgd dat het verzekeren van landbouwbedrijven (glastuinbouw) niet tot moeilijk verzekerbaar zijn.
Lees meer over klimaatverandering en verzekeren op de site van Het Verbond van Verzekeraars.
Nederlanders blijven massaal thuis
Nederlanders passen hun vakantieplannen aan door het zonnige zomerweer: er worden minder last minute reizen naar Zuid-Europa geboekt. Reisorganisaties als Neckermann Reizen, Sunweb en TUI melden dat er met name in de maanden mei, juni en juli minder belangstelling was voor vakanties naar het buitenland.
Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 18,9 °C tegen normaal 17,0 °C, was het de warmste zomer sinds minimaal 1706. De voorheen warmste zomer was die van 2003 met een gemiddelde temperatuur van 18,6°C. Alle zomermaanden waren zeer warm, met als uitschieter juli die met 20,7°C de op 2 na warmste juli was sinds 1901. De zomer was zeer zonnig met gemiddeld over het land ruim 765 zonuren tegen 608 uren normaal. Het zonnigst was het in het in Voorschoten met 800 uur zon. Aan de noordkust was het juist het minst zonnig met in Lauwersoog 715 uur zon. Juni was een zonnige maand met 220 zonuren tegen normaal 201. Juli was met 335 uur (normaal 212 uur) de zonnigste maand sinds het begin van de waarnemingen. In augustus lag het aantal zonuren met circa 214 uur ook boven het normale aantal uren.
Niet alleen de zon heeft er voor gezorgd dat de Nederlanders in eigen land bleven. Ook de terroristische aanslagen hebben er voor gezorgd dat vakantiehuizen en parken in eigen land volledig vol zaten. Reisbrancheorganisatie ANVR zag in juni het aantal boekingen teruglopen met 5,5 procent en in juli met 8,5 procent. Spanje heeft relatief veel ingeleverd: in juli zo'n 20 procent ten opzichte van vorig jaar.
Gevolgen landbouw
Droogte hakt nog dieper in op boereninkomens.
De landbouw had veel last van de droogte. De eerste hakselaars reden begin augustus al rond om maïs te oogsten. De graanoogst startte historisch vroeg en de vroege aardappeloogst is getekend door droogte. Het effect van de droogte op het inkomen blijkt aanzienlijk, zo schetst de WUR (Wageningen Economic Research) in de voorlopige inkomensraming. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit werkt samen met het bedrijfsleven, de provincies, waterschappen en verzekeraars aan verdere maatregelen en steekt daarbij in op een gezamenlijk meerjarig actieprogramma 'Klimaatadaptatie landbouw'.
Op verscheidene akkerbouw- en groenteteelt websites werd de afgelopen maanden vermeld dat de oogsten van uien en aardappelen dit jaar tegenvallen waardoor de opbrengst fors lager kan uitvallen. Een gemiddelde stijging van 20% - 40% is gelukkig nog te overzien omdat de absolute prijzen van uien en aardappelen meevallen. Zulke prijsschommelingen komen bij andere groenten en fruit ook voor. Toch tellen alle kleine beetjes mee en zal men per maand zonder er bij stil te staan net iets meer (een paar euro's) kwijt zijn aan boodschappen. Overigens zijn sinds juni veel andere prijzen bij supermarkten ook iets gestegen.
Nieuwsbrieven uit het tweede kwartaal
Dit zijn de nieuwsbrieven die wij in het tweede kwartaal hebben uitgegeven. De hyperlinks in de nieuwsbrieven werken niet meer maar de onderwerpen zijn op onze site in de zoekbalk terug te vinden.