Appartementsrecht
01-06-2019Appartementsrecht geldt voor iedereen die een appartement koopt. Bij het kopen van een appartement koopt u eigenlijk een gedeelte van het gebouw. Appartementen bevinden zich tenslotte altijd in gebouwen met meerdere appartementen. Het appartementsrecht houdt in dat de de eigenaar van het appartement niet alleen recht heeft op het gebruik van het appartement, maar bovendien recht heeft op gebruik van de gemeenschappelijke onderdelen van het gebouw, bijvoorbeeld de lift, de tuin of het trappenhuis.
Splitsingsakte
Indien een gebouw bestaat uit verschillende appartementen en deze appartementen staan allemaal afzonderlijk ingeschreven bij het Kadaster, dan is het gebouw 'gesplitst'. De reglementen en de tekening van de splitsing zijn vastgelegd in de splitsingsakte. De splitsing heeft automatisch als gevolg dat er een VvE is ontstaan. De splitsingsreglementen beschrijven de rechten en plichten van de eigenaren van de appartementen.
Verzekeren van een VvE
Er zijn verschillende verzekeringen voor Verenigingen van Eigenaars. Sommige VvE verzekeringen zijn verplicht en andere zijn optioneel. De opstalverzekering is de belangrijkste verzekering van de VvE. De opstalverzekering (soms ook gebouwenverzekering genoemd) dekt schade aan de gemeenschappelijke delen van het pand zoals de gevels, vloeren en muren. Het bestuur van de VvE is verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. De vergadering van de VvE maakt, op basis van offerte’s, een keuze tussen de verschillende verzekeringsmaatschappijen.
Appartementenclausule
De appartementenclausule is een clausule (artikel / bepaling) in de polis waarin staat dat als er schade ontstaat door de schuld van één appartementseigenaar, de verzekeraar toch de schade vergoedt. Zelfs als dit normaalgesproken een reden zou zijn om helemaal niets uit te keren. Het bestuur van de VvE is verplicht om ervoor te zorgen dat een appartementenclausule in de polis wordt opgenomen. Lees hier over een casus waarbij de appartementsclausule zijn nut heeft bewezen.
Eigenaarsbelang / individuele woningverbeteringen
De meeste opstalverzekeringen gaan ervan uit dat in elk appartement dezelfde (standaard) keuken en badkamer zit. Daardoor zijn woningverbeteringen (zoals een nieuwe keuken of badkamer) meestal niet inbegrepen in de polis van de VvE. Dit kan bij schade tot nare gevolgen leiden. Klik hier voor meer informatie over dit onderwerp.
VvE Aansprakelijkheidsverzekering
De tweede verplichte VvE verzekering is de aansprakelijkheidsverzekering (ook wel WA-verzekering genoemd). De aansprakelijkheidsverzekering dekt schade aan derden (of spullen van derden) die veroorzaakt worden door (gebreken aan) het pand. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een dakpan die van het dak waait en schade aan een auto veroorzaakt.
Advisering door VvE-beheerder
VvE beheerders moeten een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om over VvE verzekeringen te mogen adviseren.
(bron: Nederland VvE)
Terug