Autoverzekering jongeren
05-09-2017Als jongere een auto verzekeren is dat vaak een kostbare zaak. Er wordt een hogere premie bertaald en vaak is er ook nog sprake van een hoger eigen eigen risico ingeval van schade. Er zijn veel verschillen tussen verzekeraars in acceptatiebeleid. Bij de meeste verzekeraars kun je een autoverzekering afsluiten vanaf 18 jaar. Bij steeds meer verzekeraars zelfs al eerder (vanaf 17 jaar, dankzij het eerder starten met rijlessen via het experiment 2toDrive). Sommige verzekeraars zijn strenger en accepteren je pas vanaf 21 jaar of ouder. Waarom is dat eigenlijk?
Reden duurdere autoverzekering
De reden is dat jongeren veel vaker ongelukken veroorzaken en daardoor zien verzekeraars deze groep als meer risicovol. Bij dodelijke ongevallen zijn jongeren zelfs 5 maal zo vaak betrokken dan oudere bestuurders volgens gegevens van SWOV (Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid).
Onderzoek Consumentenbond
De Consumentenbond onderzocht in mei 2016 van 528 profielen de gemiddelde premieverschillen tussen jongere en wat oudere bestuurders. Als 18-jarige betaal je bij alle onderzochte verzekeraars gemiddeld meer premie dan een 40-jarige. Voor een WA-verzekering lopen de verschillen in premie op van 175% tot maar liefst 443%. Bij een beperkt cascodekking lopen de premieverschillen op tot maar liefst 422%. Bij de meeste verzekeraars vervalt de premieopslag voor jongeren pas na het 25-ste jaar. Percentages zeggen overigens niet alles. Uiteindelijk gaat het erom wat je onder de streep betaalt (de nettopremie) en wat de voorwaarden zijn.
Daarnaast hebben jongeren nog geen schadevrije jaren opgebouwd die zorgen voor een no-claimkorting en dus een verlaging van de premie.
Autoverzekering op naam ouders?
Vind je de premie van je autoverzekering erg duur? Sommigen overwegen dan de autoverzekering af te sluiten op naam van de ouders. Dit is echter bij de meeste autoverzekeraars niet toegestaan. Bij enkele verzekeraars mag dit wel onder strikte voorwaarden: je moet bijvoorbeeld nog bij je ouders in wonen en opgeven dat jij degene bent die het meest in de auto rijdt. Maar ook dan zit er een nadeel aan: je bouwt namelijk geen schadevrije jaren op.
Let op! Als jij of je ouders verkeerde informatie doorgeven aan de verzekeraar kan dat ernstige gevolgen hebben. Als de verzekeraar het ontdekt, kan de verzekering worden beëindigd en/of de verzekeraar kan besluiten om eventuele schade niet te vergoeden.
(bron:Consumentenbond en ANWB)
Terug