Betaalt de fiscus mee?
01-03-2020Betaalt fiscus mee aan uw autoschade?
Als u uw bedrijfsauto ook privégebruikt, betaalt u hiervoor via uw inkomen de bekende bijtelling. U zou verwachten dat alle kosten dan ten laste van uw winst komen. Toch is dit bij schade niet altijd het geval. Waarvan is dit afhankelijk? Als u in uw onderneming gebruikmaakt van een auto van de zaak, krijgt u met de bekende bijtelling te maken. Deze is standaard 25%, voor milieuvriendelijke types 20 of 14%. Toch betekent dit niet dat alle autokosten altijd aftrekbaar zijn. Wanneer is aftrek niet mogelijk?
Schade tijdens zakelijke rit aftrekbaar?
‘Boem is hó’, dochterlief. Schade tijdens zakelijke ritten is bijna altijd aftrekbaar, maar soms niet. Zo heeft de rechter in het verleden aftrek geweigerd van schade die de dochter van een ondernemer aan de bedrijfsauto had veroorzaakt. De ondernemer gaf haar tijdens de zakelijke rit rijles. Hoewel het een zakelijke rit betrof, was de schade niet aftrekbaar, omdat er geen zakelijke motieven waren om de dochter te laten rijden. In een ander geval besliste de rechter dat de schade wel aftrekbaar was, ondanks dat de ondernemer zelf niet eens een rijbewijs had. Volgens de rechter nam dit niet weg dat het een zakelijke rit betrof en dus ook de schade zakelijk was.
Schade tijdens privérit
Zakelijke motieven? Schade tijdens privéritten is meestal niet aftrekbaar, zo leren ons diverse uitspraken van rechters. Dat geldt bijvoorbeeld als de zakenauto tijdens de vakantie wordt gestolen. Toch bestaat er ook een uitspraak waarbij schade aan de auto veroorzaakt door de meewerkende zoon van de ondernemer wel aftrekbaar was. De reden was dat er zakelijke motieven bestonden om de zoon in de auto te laten rijden en dat dit privégebruik onder andere was verdisconteerd in een lager loon.
Schade tijdens privéritten is meestal niet aftrekbaar.
Schade door alcohol? Als tijdens een rit schade aan de auto ontstaat vanwege alcoholgebruik, wordt hierdoor de rit veelal als privé aangemerkt en is de schade ook niet aftrekbaar. Toch is ook hier een nuance mogelijk. Zo besliste de rechter in het verleden dat het moet gaan om een persoonlijke misdraging en om een abnormaal, niet door beroepsoverwegingen genomen risico. In die zaak ging het om schade die een huisarts had opgelopen tijdens een zakelijke rit op weg naar een patiënt, terwijl hij op een feestje aanwezig was en hier wat had gedronken. De schade bestond uit de kosten van juridische bijstand en van een ingehuurde chauffeur. Dit kon de arts aftrekken.
Schade vanwege reparatie? Als tijdens een privérit reparatiewerkzaamheden moeten worden uitgevoerd, is deze schade in het algemeen gewoon aftrekbaar. De schade zal namelijk door slijtage over een langere periode zijn ontstaan, dus niet alleen tijdens privégebruik. Dit ziet de fiscus dus als gewoon onderhoud.
Woon-werkverkeer? Woon-werkverkeer blijft voor de winstberekening nog zakelijk, maar mocht dit veranderen dan zal ook schade tijdens woon-werkverkeer vaak van aftrek zijn uitgesloten.
Wat kunt u hiermee?
Bij schade aan uw bedrijfsauto is vooral de ontstaansoorzaak van belang voor de aftrekbaarheid. Is deze zakelijk, dan is aftrek mogelijk, bij privéritten niet. Probeer in voorkomende gevallen dus de zakelijkheid van een rit aannemelijk te maken. Toon dus aan dat u bijvoorbeeld op weg was naar een klant. Zo kunnen ogenschijnlijke privéritten tóch zakelijk zijn, als u bijvoorbeeld op weg was naar een receptie of feestje van een zakenrelatie.
(bron: Ondernemersdesk)
Terug