Bijdrage APS pensioenteam
01-04-2020Op 1 maart 2020 is de meldingsplicht voor werkgevers binnen de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland, die in Nederland een tijdelijke opdracht uitvoeren, ingegaan. Dit vloeit voort uit de Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie (WagwEU). Wij vertellen u graag wat dit betekent.
DE WagwEU
De arbeidsvoorwaarden voor werknemers die tijdelijk gedetacheerd zijn bij een buitenlandse werkgever zijn geregeld in de WagwEU. Doel hiervan is het voorkomen van concurrentie op arbeidsvoorwaarden. De gedetacheerde werknemers hebben recht op een aantal belangrijke arbeidsvoorwaarden, overeenkomstig de Nederlandse wetgeving. Een aantal van deze belangrijke arbeidsvoorwaarden zijn:
- het minimumloon en vakantietoeslag
- arbeidstijdenwet
- een minimum aan vakantiedagen
- gelijke behandeling van mannen en vrouwen
- veilige werkomgeving
- voldoende rusttijden
- onkostenvergoeding
Tijdens het verblijf in Nederland moet de arbeidsovereenkomst met de buitenlandse werkgever in stand blijven.
Een voorbeeld waarbij WagwEU van toepassing is: Een Nederlandse gemeente aan de grens van Belgiƫ laat een nieuw gemeentehuis bouwen. Voor een deel van de bouw huurt de gemeente een Belgisch bedrijf in. Dit bedrijf komt voor een half jaar met eigen personeel in Nederland werken. Dit personeel heeft dus recht op bescherming door de Nederlandse arbeidswetten. Dit betekent bijvoorbeeld recht op het Nederlandse minimumloon, ook als het minimumloon in Belgiƫ lager ligt. Daarnaast is ook de cao voor de bouw van toepassing.
Meldingsplicht
Vanaf 1 maart 2020 zijn buitenlandse ondernemingen die in Nederland werkzaamheden uitvoeren verplicht deze werkzaamheden vooraf te melden bij het online meldloket van het Ministerie van Sociale Zaken. De meldingsplicht gaat in voor nieuwe opdrachten. Deze meldingsplicht heeft ook gevolgen voor de Nederlandse opdrachtgever waar de gedetacheerde werknemer werkzaamheden verricht. De Nederlandse opdrachtgever dient namelijk te controleren of melding bij het meldloket gedaan is en of de melding correct is uitgevoerd. Als u als Nederlandse opdrachtgever geen controle van de gegevens hebt gedaan binnen 5 dagen na aanvang van de werkzaamheden kunt u hier een boete voor krijgen.
Dit is een bijdrage van onze collega's van APS pensioenteam.
Terug