Cyber grootste zorg
19-01-2022Cybergevaren zijn de grootste zorg voor het bedrijfsleven. Dat geldt zowel wereldwijd als in Nederland. De dreiging van ransomware-aanvallen, datalekken of een grote IT-uitval baart ondernemingen nog meer zorgen dan bedrijfsonderbrekingen en verstoring van de toeleveringsketen, natuurrampen of de coronapandemie. Dat komt naar voren uit de deze week verschenen Allianz Risico Barometer 2022. Cyberincidenten staan pas voor de tweede keer in de geschiedenis van de enquête op de eerste plaats. Van de bedrijven maakt 44 procent zich hierover zorgen. Bedrijfsonderbreking daalt naar de tweede plaats, met een klein verschil (42 procent) en natuurrampen staan op de derde plaats (25 procent), gestegen van een zesde plaats in 2021. Klimaatverandering stijgt naar de hoogste plaats ooit, nummer zes (17 procent, gestegen van de negende plaats) en de pandemie daalt naar de vierde plaats (22 procent).
Jaarlijks onderzoek onder 2.650 deskundigen
Het jaarlijkse onderzoek van Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) wordt gehouden onder 2.650 deskundigen in 89 landen en regio’s, waaronder ceo’s, risicomanagers, effectenmakelaars en verzekeringsexperts. Bedrijfsonderbreking blijft dit jaar vermoedelijk het belangrijkste onderliggende thema, stelt ceo Joachim Mueller van AGCS. “Voor de meeste bedrijven is hun grootste angst dat ze niet in staat zijn om hun producten te produceren of hun diensten te leveren.”Hij blikt terug op 2021, toen sprake was van een ongekende disruptie. Verlammende cyberaanvallen, de gevolgen van de klimaatverandering voor de toeleveringsketen, productieproblemen als gevolg van pandemieën en knelpunten in het vervoer zorgden voor een ravage”, zomt Mueller op. “Dit jaar belooft slechts een geleidelijke versoepeling van de situatie, hoewel nieuwe problemen in verband met Covid-19 niet kunnen worden uitgesloten. Veerkracht opbouwen tegen de vele oorzaken van bedrijfsonderbreking wordt steeds meer een concurrentievoordeel voor bedrijven.”
Cyber vorig jaar nog op derde plek
De resultaten voor Nederland laten de top tien-risico’s voor 2022 zien, met op de eerste plaatsen cybergevaren, bedrijfsonderbreking en klimaatverandering. Cyberincidenten klimmen van de derde naar de eerste plaats, met een stijging van 35 naar 64 procent. Bedrijfsonderbreking daalt naar de tweede plaats (48 procent), en staat voor de eerste keer in zes jaar niet op de eerste plaats. De grootste stijger is klimaatverandering, die stijgt van 17 naar 36 procent en van de vierde naar de derde plaats gaat. Het tekort aan geschoolde arbeidskrachten is een nieuwe binnenkomer op nummer 5, met 24 procent. De pandemie is volgens Allianz de meest opmerkelijke daler, van 48 naar 19 procent, en staat op nummer 6.
(bron: AM web)
Terug