Cybertool MKB
13-01-2021Het digitale hang- en sluitwerk in het midden- en kleinbedrijf is regelmatig niet op orde. Vaak komt dat door een gebrek aan kennis. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) heeft daarom de Risicoklassenindeling Digitale Veiligheid gelanceerd. Ondernemers beantwoorden elf vragen en kunnen met resultaat zien welke risico’s ze lopen en welke concrete stappen er nodig zijn om de cyberweerbaarheid te vergroten.
Cyberveiligheid voor mkb’ers is een speerpunt voor CCV omdat juist deze bedrijven aantrekkelijk zijn voor internetcriminelen. Alleen al in 2019 werd volgens Stichting Internet Domein Registratie (SIDN) 22 procent van alle mkb-ondernemingen slachtoffer van een vorm van online criminaliteit. Bij zwaar getroffen bedrijven leidt dat soms zelfs tot een faillissement.
Verantwoordelijkheid in de keten
CCV benadrukt ook dat mkb’ers een verantwoordelijkheid dragen in de ketensamenwerking. “Zo zijn ook multinationals voor de informatie-uitwisseling afhankelijk van veel kleine en grotere ondernemingen; talloze systemen zijn aan elkaar gekoppeld. Een mkb’er die onderdeel uitmaakt van deze keten heeft daarin de verantwoordelijkheid om de beveiliging van zijn bedrijf goed op orde te hebben”, schrijft het CCV.
Verbond en politie
De tool werd mede ontwikkeld door het Verbond van Verzekeraars en partijen als VNO-NCW en de Nationale Politie. Het nieuwe risicomodel staat inmiddels en online en is te bereiken via het Digital Trust Center, een onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken.
Bekijk hier de tool: https://www.digitaltrustcenter.nl/risicoklasse
(bron: AM web)
Terug