Eigen risico dragen WGA
01-04-2015Eigen risico dragen voor de WGA
Uw werknemers zijn verplicht verzekerd voor de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen). Na 2 jaar ziekte krijgen zij een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Het UWV voert de WIA uit, de kosten hiervan komen voor rekening van u als werkgever. U betaalt hiervoor WIA-premie. Deze premie bestaat uit een vaste basispremie en een gedifferentieerde premie die afhankelijk is van het risico.
De WGA en de IVA
De WIA bestaat uit 2 regelingen: de WGA en de IVA. De WGA (werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten) is voor:
- werknemers die van 35 tot 80% arbeidsongeschikt zijn;
- werknemers die volledig (maar niet duurzaam) arbeidsongeschikt zijn.
De IVA (Inkomensvoorziening volledig arbeidsongeschikten) is voor:
- werknemers die duurzaam arbeidsongeschikt zijn.
Eigen risico dragen kan alleen voor werknemers die onder de WGA vallen, voor de IVA kan dat niet.
Word ik eigen risico drager voor de WGA?
Indien het risico dat uw werknemer een beroep moet doen op een WIA-uitkering laag is kan het gunstig zijn om eigenrisicodrager voor de WGA te worden. In dat geval betaalt u uitsluitend de basispremie. Als een werknemer recht heeft op een WGA-uitkering dan betaalt u deze de eerste 10 jaar zelf via een private verzekering. Na 10 jaar betaalt UWV de uitkering.
Voorwaarden voor eigen risico dragen
- U heeft een garantieverklaring van een bank of verzekeraar. Hierin staat dat de bank of verzekeraar u de garantie geeft dat u altijd in staat bent de verplichtingen tegenover uw werknemers na te komen.
- U bent in de 3 jaar voor de gewenste ingangsdatum niet gestopt als eigenrisicodrager voor de WGA.
Wilt u eigenrisicodrager voor de WGA worden dan meldt u zich aan bij de Belastingdienst. U kunt 2 keer per jaar starten als eigenrisicodrager: per 1 januari en per 1 juli. Houd er rekening mee dat 13 weken vóór die datum de aanvraag bij de Belastingdienst binnen moet zijn, dus vóór 1 april, of vóór 2 oktober.
Stuur met uw aanvraag voor het eigen risico dragen de garantieverklaring mee. Deze moet ondertekend zijn door uw bank of verzekeraar. Bij de Belastingdienst vindt u een modelgarantieverklaring.
Re-integratie verplichtingen
Als eigenrisicodrager werkt u ook tijdens de WGA-periode verder aan de re-integratie van uw (ex-)werknemer. U maakt samen (in overleg met uw arbodienst) afspraken over wat u beiden gaat doen en wat daarvan het doel is.
Ook als uw werknemer ontslagen is blijft u risicodrager voor hem. U blijft dus verantwoordelijk voor zijn re-integratie en u betaalt de kosten hiervan.