Eigen schuld
29-11-2009Op grond van de wet (art. 7:952 van het Burgerlijk Wetboek) komt met opzet of door roekeloosheid van de verzekerde zelf veroorzaakte schade niet voor vergoeding in aanmerking. Verzekering van schade die door eigen schuld is veroorzaak is derhalve mogelijk, voor zover dit niet strijdig is met de goede zeden en/of de openbare orde. Want natuurlijk is het zo dat een door u veroorzaakte schade door eigen schuld best vergoed kan worden. Neem bijvoorbeeld uw autoverzekering. De schade die u een andere aanbrengt als wel de schade aan uw eigen auto is op een wa- en cascoverzekering gewoon verzekerd.
Maar ook de benadeelde kan een uitkering missen indien er sprake is van eigen schuld. Neem de oma met een fraaie ketting die haar kleinkind even op schoot neemt. Het kind ziet deze ketting en trekt hier natuurgetrouw aan. De ketting breekt en u voelt zich in ieder geval erg aansprakelijk. In dit geval zegt de wet dat er geen sprake is van aansprakelijkheid door de eigen schuld van oma (ze had kunnen weten dat kinderen dit doen) en is er derhalve ook geen polisdekking. Ook voor het uitgeleende huisdier zijn dit soort situaties denkbaar. De hond wordt door de oppasser even alleen gelaten en deze hond besluit de bank aan te vallen. Veel schade en wederom geen (standaard) dekking...
Een klein aantal verzekeraars heeft hier wel een dekking voor geregeld en u doet er verstandig aan dit even te checken bij uw verzekeraar of adviseur. Binnen onze particuliere aansprakelijkheidsverzekering kan deze dekking tegen een geringe meerpremie van EUR 13,- per jaar worden meeverzekerd (ster-dekking).
Binnen de bedrijfsmatige aansprakelijkheidsverzekeringen is schade veroorzaakt door eigen schuld of opzet anders geregeld. In veel gevallen wordt er gewerkt met ondergeschikten en zolang de werkgever (verzekeringnemer) geen verwijt treft, is deze schade wel verzekerd. De verzekeraar behoudt dan overigens wel weer het recht om deze opzettelijk veroorzaakte schade te verhalen bij de werknemer.
Terug