Grote gevolgen...
01-05-2020We zitten met z'n allen alweer een tijdje thuis van werk en school. Vrienden en familie zoeken elkaar wat vaker op en, met de door de overheid gestelde voorzorgsmaatregelen, wordt er meer gedronken, gegeten en gerookt. Begrijpelijk maar tegelijkertijd sluipen er ook gevaren in. Nog even een rondje rijden op de scooter of met de auto omdat men het thuiszitten zat is. Toeteren en zwaaien bij bekenden en even vergeten dat je misschien wat teveel gedronken hebt. Jongeren mogen helemaal niets drinken en voor ouderen is het ook niet verstandig. Los van het feit dat de overheid hier iets van vindt, heeft de verzekeraar ook een "mening" met verstrekkende gevolgen. Dit staat beschreven in de polisvoorwaarden en heet de "alcoholclausule".
Alcoholclausule
Steeds meer verzekeraars hanteren min of meer onderstaande clausule welke momenteel ook voor drugs van toepassing is.
‘Uitgesloten is schade ontstaan terwijl de bestuurder in kennelijke staat van dronkenschap of het onder zodanige invloed van alcohol (of andere bedwelmende of stimulerende middelen) verkeerde, dat deze niet meer in staat kon worden geacht het motorrijtuig naar behoren te besturen.’
De schade aan uw eigen motorrijtuig betaalt u sowieso zelf. Een verzekeraar is verplicht bij aansprakelijkheid de benadeelde schadeloos te stellen, maar zal op basis van deze clausule mogelijk na uitbetaling de schade alsnog op de bestuurder (dus haar eigen verzekerde) verhalen.
Een slok (of joint) teveel op betekent naast een grote boete en het verliezen van het rijbewijs een grote financiële schade waar u mogelijk tientallen jaren aan vast zit.
Terug