Wij staan voor u klaar.

Ook als het even tegen zit.

Huishoudens hebben te weinig buffer

10-12-2012

Dit staat in het onderzoek 'Een referentiebuffer voor huishoudens' dat het Nibud met medewerking van ING heeft uitgevoerd.

Het Nibud maakt zich zorgen om de grote groep huishoudens die geen of te weinig geld achter de hand heeft voor het vervangen van de inventaris of het onderhoud van huis en/of auto. Het Nibud heeft berekend dat een alleenstaande minstens 3.550 euro achter de hand moet hebben, onafhankelijk van het huishoudinkomen. Voor een echtpaar is dat 4.000 euro en voor een gezin met twee kinderen 5.000. De bedragen zijn bedoeld voor de vervanging van de minimale noodzakelijke inventaris, zoals een televisie, koelkast of wasmachine. Hierbij is geen rekening gehouden met het inkomen en de levensstijl. Heeft een huishouden bijvoorbeeld ook een auto, dan zou dat bedrag hoger moeten zijn. Toch komt veertig procent van de huishoudens niet aan dat minimale bedrag van 3.550 euro. De meeste mensen wensen echter wel een financiële buffer van 5.000 euro.

Vijftien procent spaart niet
De meeste huishoudens (veertig procent) sparen onregelmatig, als er geld overblijft of wisselende bedragen. Een kwart spaart een vast bedrag per maand. Gemiddeld leggen deze vaste spaarders negen procent van hun inkomen iedere maand apart. Het zijn vooral huishoudens met een koopwoning en een inkomen hoger dan 3.000 euro netto per maand die structureel sparen. Zo’n vijftien procent spaart niet. En twaalf procent heeft zelfs helemaal geen spaarrekening. Het Nibud signaleert dat het voor lage inkomens erg moeilijk is om te sparen. Het kost veel mensen al moeite om rond te komen waardoor er geen geld over blijft om apart te zetten. Toch raadt het Nibud iedereen, ook lage inkomens, aan om geld apart te zetten op een aparte (spaar)rekening. Uit eerder Nibud-onderzoek (Kans op geldproblemen uit 2012) is namelijk gebleken dat geen spaarbehoefte de kans op geldproblemen vergroot.

Gemiddelde spaarbedragen van spaarders
In zware tijden wordt vaak gehamerd op het belang van sparen. Een tool die consumenten daarbij kan helpen is de Nibud-BufferBerekenaar. Met deze online tool kunnen consumenten zelf uitrekenen welk bedrag zij als financiële buffer nodig hebben en wat anderen in een vergelijkbare situatie achter de hand hebben. In 2008 heeft het Nibud deze tool voor het eerst ontwikkeld om mensen een idee te geven hoeveel spaargeld nu echt noodzakelijk is. Met behulp van ING heeft het Nibud deze tool kunnen actualiseren.

Bekijk hier de Nibud-BufferBerekenaar


bron: Verbond van Verzekeraars

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top