Hypotheekrente blijft stijgen
19-10-2022Voor de zevende week op rij is de hypotheekrente flink gestegen. Op 20 en 30 jaar vast met NHG zijn de hoogste rentes inmiddels boven de 5 procent uitgekomen. Door de NHG-verhoging per 1 januari 2023 neemt het aandeel woningen op Funda dat in aanmerking komt voor financiering met NHG toe, van 30 tot 42 procent in 2023. Mochten de huizenprijzen volgend jaar gaan dalen dan kan dit aandeel zelfs nog verder toenemen, al zal het percentage van 80 procent ten tijde van de komst van NHG in 1995 niet meer gehaald worden.
De impact van de verhuisregeling op de woningmarkt neemt almaar toe. In oktober maakt al 38 procent van alle doorstromers gebruik van de mogelijkheid om de huidige lage rente mee te nemen naar de nieuwe woning. De verhuisregeling kan de mate van terugval van de woningmarkt, zoals we die eerder in de jaren 2008-2011 zagen, dempen omdat het woningeigenaren kan stimuleren om toch te verhuizen. De verhuisregeling heeft daarnaast gevolgen voor de concurrentie op de hypotheekmarkt. Het gaat immers om klanten die bij hun huidige geldverstrekker blijven. Tezamen met de mensen die hun hypotheek willen verhogen met bijvoorbeeld een tweede hypotheek – over het algemeen niet mogelijk bij een andere aanbieder – gaat in oktober 43 procent van alle hypotheekaanvragen naar de huidige financier. Door het afgenomen aantal aanvragen voor oversluiting, zullen starters daarom een steeds aantrekkelijkere doelgroep worden voor geldverstrekkers.
Voor de zevende week op rij is de hypotheekrente flink gestegen
Ander gevolg van de verhuisregeling is dat voor het eerst doorstromers bij nieuwe hypotheekaanvragen gemiddeld een lagere rente betalen dan starters. En dit verschil neemt toe. Omdat starters vaker dan doorstromers gebruik kunnen maken van hypotheken met NHG, betaalden zij altijd een lagere rente (begin 2018 was dit gemiddeld 0,2%-punt). Sinds het tweede kwartaal van dit jaar is deze situatie omgedraaid. Het gemiddelde renteverschil bedraagt in oktober al 0,6%-punt in het voordeel van de doorstromers. Oversluiters en verhogers kennen een vergelijkbare rente als die van de starters.
Dit jaar merken wij een toename van stellen die uit elkaar gaan, mede door de gunstige verkoopprijzen van woningen en het toegenomen aanbod. Het is een veel gehoorde wens om de verhuisregeling te splitsen, zodat beide ex-partners een deel van de oude lage rente zouden kunnen behouden en meenemen. Dit is slechts bij enkele geldverstrekkers mogelijk als de echtelijke woning wordt verkocht. Als er sprake van woningbehoud door een van de ex-partners, dan zijn er momenteel helemaal geen mogelijkheden om te splitsen waardoor de vertrekkende ex-partner dus niet meer kan profiteren van de lage rente van de huidige hypotheek.
bron VVP
Terug