Sterk in elk werk

Wij kennen de risico's en weten de oplossingen!

Hypotheken in lift

24-08-2020

Het aantal hypotheekaanvragen nam in het tweede kwartaal van 2020 weer toe met 5,3 procent en liep op tot een recordhoogte van bijna 146.000 aanvragen. Dit blijkt uit de Monitor Koopwoningmarkt over het tweede kwartaal van dit jaar van de Technische Universiteit (TU) Delft in samenwerking met onder andere Hypotheken Data Netwerk (HDN), De Hypotheekshop en NHG.

De koopwoningmarkt en de hypotheekmarkt zijn in Nederland sterk aan elkaar gerelateerd. “Waar de gegevens over de koopwoningmarkt in het eerste twee kwartalen van 2020 wijzen op ‘business as usual’, laten de gegevens op de hypotheekmarkt al wel zien dat de woonconsument zich bewust is van de ongewone situatie waarin Nederland en de wereld zich bevindt”, schrijven de onderzoekers in de monitor.

Het aantal hypotheekaanvragen, geregistreerd door HDN, laat in het tweede kwartaal van 2020 voor de derde opeenvolgende keer een verdere stijging zien, waarbij de aantallen fors hoger uitkomen dan in 2018 en begin 2019. “Door de zeer lage hypotheekrente en het vermoeden dat de rentes zouden kunnen gaan stijgen als gevolg van de economische effecten van de huidige coronacrisis, besluiten namelijk steeds meer eigenaarbewoners om hun hypotheek over te sluiten.”

Recordhoogte

Het aantal hypotheekaanvragen neemt in het tweede kwartaal van 2020 wederom toe met 5,3 procent en loopt op tot een recordhoogte van bijna 146.000 aanvragen. “In vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2019 is de toename werkelijk ongekend met bijna 40 procent”, aldus het rapport. HDN geeft aan dat 46 procent van de hypotheekaanvragen betrekking heeft op een oversluiting van de bestaande hypotheek of het afsluiten van een tweede hypotheek. De overige 54 procent van de aanvragen wordt geplaatst voor de aankoop van een woning.

Nog niet zo hoog geweest

Het aantal nieuwe hypotheken (zoals geregistreerd door het Kadaster) blijkt eveneens fors hoger te liggen in de laatste drie kwartalen, dan in de periode daarvoor. Na een minimale terugval in het eerste kwartaal van 2020, wat past in het normale seizoenspatroon op de hypothekenmarkt, blijken er in het tweede kwartaal van 2020 maar liefst 114.000 nieuwe hypotheken te zijn geregistreerd. Dit betekent een stijging van 18,8 procent ten opzichte van het vorige kwartaal en van 50 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2019. Sinds 2008 is het aantal nieuw verstrekte hypotheken in een kwartaal nog niet zo hoog geweest.

Corona leidt tot nieuwe hypotheekvoorwaarden

De impact van het coronavirus bleek al in de eerste weken van de lockdown uit het feit dat veel geldverstrekkers aanpassingen in hun beleid doorvoerden, stelt het rapport. “Digitale vervangingen van fysieke documenten werden geaccordeerd, zoals UWV en brondata vanuit de overheid voor inkomensstukken en –indien mogelijk –modelwaardetaxaties voor een taxatierapport van een menselijke taxateur. Ook werden digitaal ondertekenen van documenten en identificatie op afstand toegestaan. Huizenkopers met een lopende hypotheekaanvraag die zich bedachten, konden zonder kosten afzien van hun offerte. Ook inhoudelijk werd het beleid soms aangepast in het geval van flexwerkers en doorstromers met twee woningen (overbrugging). Ook kwamen er aanvullende vragen aan zelfstandigen en mensen met tijdelijke contracten over de invloed van corona op het inkomen en werd de geldigheid van afgegeven inkomensstukken verkort tot twee maanden.”

Oversluiten in de lift

Door de lockdown en de economische gevolgen daarvan gingen geldverstrekkers over tot (beperkte) ver- hoging van de hypotheekrente. Dat leidde er toe dat er in de eerste weken een ware aanvraaggolf ontstond. De onderzoekers: “Voornamelijk van mensen die hun hypotheek wilden herfinancieren (oversluiten). Omdat de inkomenseisen in de loop van de tijd zijn aangepast, of als er sprake is van inkomensdaling, komt het voor dat iemand niet meer door de standaardtoetsing heen komt van zijn eigen hypotheek. Aangezien er bij oversluiten juist veelal maandlastenvoordeel is te behalen, kennen sommige aanbieders de mogelijkheid van ‘zuivere’oversluiting. Daarbij mogen maximaal de oude hoofdsom en de bijkomende kosten als boeterente en notaris- kosten worden gefinancierd. In dat geval wordt de leencapaciteit bepaald op de werkelijke lasten, soms met een gemaximeerde overschrijding van de standaardnorm.”

(bron: AM web)

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top