Informatieplicht werkgever
29-11-2009De zorgen van werkgevers nemen hierdoor toe. Wij worden hiermee wekelijks geconfronteerd. Daar waar in het verleden de overheid een hoop zorgen uit handen nam, kunnen we nu concluderen dat deze zorgen op het bureau van de werkgever liggen. Met werkgevers praten wij onder andere over het verstrekken van informatie over de WIA en in het bijzonder de WGA. Wat staat er nu in de wet?
Uit artikel 7: 655 BW volgt dat de werkgever verplicht is de werknemer binnen een maand na de aanvang van de dienstbetrekking schriftelijk te informeren over:
- naam en woonplaats van werkgever en werknemer;
- functie van de werknemer of de aard van de werkzaamheden;
- plaats(en) waar de werkzaamheden worden verricht;
- aantal vakantiedagen en berekening van de aanspraak op vakantiedagen;
- opzegtermijn;
- hoogte van het loon en datum van uitbetaling;
- de arbeidstijden per dag/dienst of week;
- deelname in een pensioenregeling;
- de cao (indien van toepassing);
- bij een contract voor bepaalde tijd de duur van het contract.
Sanctie voor de werkgever
Een werkgever die weigert of vergeet deze opgave aan de werknemer te geven,
is aansprakelijk voor de schade die daardoor wordt veroorzaakt.
Nu ben ik als werknemer bij u in dienst en krijg ik na twee jaar arbeidsongeschiktheid te maken met de gevolgen van de WIA. Met een beetje pech kom ik door deze wetgeving op bijstandsniveau terecht. Voor mijn persoonlijke situatie heeft dat verstrekkende gevolgen. Ik besluit via een hongerige advocaat mijn werkgever aansprakelijk te stellen omdat hij mij onvoldoende gewezen heeft op de gevolgen bij arbeidsongeschiktheid. Hoe groot is de kans dat ik hierin succesvol ben? Uitspraken zijn mij nog niet bekend maar kijkende naar de ontwikkelingen in uitspraken, zou het mij niet verbazen als ook dit uiteindelijk op uw stapeltje komt te liggen. U doet er goed aan zoveel mogelijk te doen aan het verstrekken van informatie (gebruik deze nieuwsbrief) en dit vast te leggen in bijvoorbeeld een personeelsdossier.
Terug