Keuren van PV- systemen
01-10-2020In de snelgroeiende markt van zonnepanelen heerst veel onkunde. Risico’s op schade en zelfs gevaarlijke situaties zijn aan de orde van de dag. Heldere regelgeving, certificeringen én goede samenwerking zijn noodzakelijk om de veiligheid en verzekerbaarheid te borgen. Dit jaar telt Nederland evenveel zonnepanelen als inwoners. De markt voor zonne-energie is booming. Die gigantische hoeveelheid nieuwe zonnepanelen zullen een oppervlakte beslaan van 2000 tot 3000 vierkante kilometer. Door het groeiend aantal zonnepaneleninstallaties, wordt ook het risico op schade een steeds groter aandachtspunt. Uit een recent TNO-rapport blijkt dat het brandrisico bij indaksystemen en connectoren het grootste probleem is. Dit soort systemen liggen vaak dicht op brandbaar materiaal. Ook de human factor speelt een belangrijke rol bij brandrisico. Veel connectoren worden onzorgvuldig geïnstalleerd en de aanleg van bekabeling laat vaak te wensen over.
Om het risico op schade te verkleinen, moet de kwaliteit van PV-systemen gewaarborgd worden. Dit kan enerzijds door internationale standaarden voor het materiaal en keuringen voor grote installaties bij bedrijven en collectieve woningbouwprojecten. Anderzijds moet de ketenverantwoordelijkheid - de samenwerking tussen aannemers, dakdekkers, installateurs en verzekeraars - beter geregeld worden.
Aangezien er steeds meer bedrijven PV-systemen hebben geïnstalleerd zal er door verzekeraars steeds vaker om een onafhankelijk keuringsrapport worden gevraagd.
Hieronder treft u een lijst aan met mogelijke partijen die dit kunnen uitvoeren:
- Wassenaar Inspecties https://wassenaarinspecties.nl/
- Keuringservice Nederland https://www.keuringservicenederland.nl
- Omega Energietechniek http://omega-energietechniek.nl
SCIOS
Verder kunt u kijken op: https://www.scios.nl/welcome/scope-12 . Scios is de instantie waar de gecertificeerde scope 12-bedrijven geregistreerd staan.
Scope 12
De scope 12 inspectie kent een onderscheid in een eerste inspectie (EBI) en periodieke vervolginspecties (PI). De werkzaamheden van de inspecties verschillen. Bij de EBI wordt een aantal zaken onderzocht die niet telkens bij een PI herhaald hoeven te worden. En de EBI is vooral gericht op de kwaliteit van de aanleg: voldoet de installatie aan de geldende normen en de instructies van de fabrikant.
Lees hier meer over Scope 12: wat is Scope 12
Clausule op uw polis
Verzekeraars plaatsen ten aanzien van PV systemen steeds vaker een clausule op uw polis. Een voorbeeld van deze clausule kunt u hier bekijken: PV clausule VNAB
Terug