Kop in het zand
01-02-2019Jongeren houden niet van het regelen van geldzaken. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van verzekeraar Aegon. Die ‘geldregelhekel’is het sterkst toegenomen onder 25- tot en met 34-jarigen. Geldregelhekel is één van de vijf factoren die financieel bewustzijn bepalen. Het financieel bewustzijn is in deze leeftijdscategorie óók het sterkste afgenomen. 65-plussers hebben de minste hekel aan het regelen van hun geldzaken en het hoogste financieel bewustzijn.
Kop in 't zand voor geldzaken
Jongeren lijken niet geconfronteerd te willen worden met hun geldzaken en steken hun kop in het zand. Als redenen worden vaak genoemd 'dan zie je meteen wat er over is van je inkomsten en daar krijg ik stress van”'het is zelden goed nieuws', 'je wordt met de neus op de feiten gedrukt'. Dit is een opvallende ontwikkeling omdat juist de groep 25- tot 34-jarigen met grote life-events bezig is - zoals trouwen, een gezin en een hypotheek - en de opbouw van pensioen aandacht zou moeten hebben. Daarnaast worden als redenen genoemd 'ik heb er geen tijd voor', 'ik kan wel leukere dingen doen in die tijd' en 'ik vind het een rotklus'.
Nog een lange weg te gaan
Elisabeth Bruggen, hoogleraar financial services, Universiteit Maastricht: “De resultaten van dit onderzoek laten zien dat financieel bewustzijn en vaardigheden meer bevorderd dienen te worden, vooral onder jongeren. We hebben als maatschappij nog een lange weg voor ons.”
Minder gelukkig bij grotere geldregelhekel
Uit het onderzoek blijkt bovendien dat Nederlanders die een grote geldregelhekel hebben, minder financieel bewust zijn en daardoor minder gelukkig zijn. Financieel bewustzijn blijkt een betere voorspeller voor gevoel van gelukkig zijn dan andere eigenschappen, zoals opleiding of inkomen of waar je woont, aldus Motivaction. Nederlanders met een hoog financieel bewustzijn voelen zich gelukkiger in de liefde én voelen zich gezonder en fitter. Daarnaast hebben zij meer sociale contacten.
bron: VVP
Terug