Korting op uw autoverzekering
15-02-2019Op basis van een lage premie wordt meestal de keuze gemaakt om van verzekeraar over te stappen. De "onafhankelijke" online aanbieders trekken met hoge korting hun toekomstige klanten over de streep. Er wordt in mindere mate inhoudelijk gekeken naar de voorwaarden. Hoe zit het met de terugval van uw korting bij schade en hoe vrij bent u in het maken van keuzes?
Een aantal dingen is belangrijk als de verzekeraar de premie bepaalt. De verzekeraar kijkt onder andere naar uw leeftijd, de kenmerken van het motorrijtuig ( waaronder de prijs), waar u woont, het aantal kilometers dat u per jaar rijdt,of u de auto privé of zakelijk gebruikt en hoeveel schadevrije jaren u heeft.
Schadevrije jaren en de bonusmalus laddder
Hoeveel jaren heeft u, terwijl u verzekerd was, achter elkaar
geen schade gehad? Dit aantal kan van invloed zijn op de hoogte van de
premie. Een verzekeraar gebruikt een bonusmalusladder om te bepalen hoeveel
korting u krijgt op de premie van uw verzekering. Wanneer u geen schade
claimt, dan bouwt u schadevrije jaren op. Hoe hoger op de ladder, hoe hoger
de korting. Claimt u wel een schade, dan valt u treden terug op de ladder.
De registratie van uw schades en uw korting vindt plaats in een landelijk
registratie systeem.
Er zijn grote verschillen te zien in bonusmalus ladders, met name omdat hier in het begin niet zo op gelet wordt. U kunt dan wel de eerste premie interessant vinden maar wat gebeurt er als u een schade rijdt? Het maakt voor uw verzekeraar niets uit of de schade klein of groot is: de terugval in de bonusmalusladder is hetzelfde. Het kan daarom verstandig zijn om een kleine schade zelf te betalen en niet te claimen bij uw verzekeraar. U voorkomt dan een premieverhoging. Wij rekenen u graag voor of het interessant is om een schade te claimen. In uw polisvoorwaarden kunt u precies zien hoe de bonusmalusladder is opgebouwd.
Schadevrijejaren aantonen
Bij het aflsuiten van een autoverzekering vraagt de verzekeraar altijd
naar het aantal schadevrije jaren. U kunt deze schadevrije jaren op verschillende
manieren aantonen:
- Roy-data: dit is een centrale database waar alle verzekeraars de schadevrije jaren in registreren. Dit bestaat sinds 1 september 2007. Uw nieuwe verzekeraar kan dit systeem raadplegen en de schadevrije jaren overnemen.
- Royementsverklaring: bij de meeste mensen is dit wel bekend. Na 1 september 2007 worden deze documenten niet meer gebruikt. De royementsverklaring had een geldigheidsduur van 12 maanden. In een aantal gevallen is een verzekeraar nog wel bereid om in overleg (een deel van) de korting over te nemen. De royementsverklaring werd maar eenmaal verstrekt en de verzekeraar wil altijd het origineel ontvangen.
- Leaseverklaring: verzekeraars accepteren ook vaak een verklaring van de leasemaatschappij waar u een leaseauto gereden heeft.
- Werkgeversverklaring: een werkgeversverklaring wordt maar zelden geaccepteerd. Vraag uw werkgever daarom naar een verklaring van de betreffende verzekeraar.
Inschalingskorting
Een hoge inschalingskorting kan heel interessant lijken. Maar een korting
van 85% wil natuurlijk niet altijd zeggen dat u ook interessante premie
krijgt.
Bonusmalus beschermer
Langzaam maar zeker zien we dat deze dekking van de markt aan
het verdwijnen is. Naast dat dit het resultaat van de verzekeraar onder
druk zet, was het voor de verzekerde ook moelijk om over te stappen. U
had bij verzekeraar A dan wel een hoge korting maar de daadwerkelijke schadevrije
jaren deden u bij verzekeraar B de nek om..