Luchtkwaliteit in huis
02-03-2022In veel woningen valt nog wat te verbeteren aan de luchtkwaliteit in huis. Dat blijkt uit de resultaten van de Gezond Wonen Check van Nationale-Nederlanden, die in vier maanden ruim 36.000 keer is ingevuld. De check is een onderdeel van het in oktober gelanceerde Gezond Wonen-platform van NN.
Vooral in de keuken kunnen grote stappen worden gezet. Zo kookt 56 procent nog op gas en bij een kwart wordt de afzuiging niet altijd aangezet. Terwijl tijdens het koken schadelijke stoffen vrijkomen, zoals fijnstof en verbrandingsgassen. Ook in de slaapkamer valt nog veel te verbeteren. Vier op de tien zegt in de slaapkamer geen ventilatiesysteem te gebruiken en 38 procent geeft aan niet met een raam open te slapen. Vijf procent zegt zelfs de slaapkamer nooit te ventileren. Ook blijkt dat 14% last heeft van schimmel in de woon- of slaapkamer, wat slecht is voor de luchtwegen.
"Bij acht op de tien woningen kan de luchtkwaliteit beter"
“Driekwart geeft aan dat ze altijd met de afzuiging aan koken. De vraag is hoe effectief die afzuigkap is. Hoeveel lucht wordt er naar buiten afgevoerd? Of is er sprake van een recirculatiekap, wat bij koken op gas absoluut niet aan te bevelen is”, aldus Piet Jacobs, senior onderzoeker bij TNO.
Sitske Mauritsz (directeur Hypotheken en Consumptief Krediet NN: “Je hoort veel over het verduurzamen van de woning, bijvoorbeeld door te isoleren. Zeker nu de energieprijs in rap tempo stijgt is dat extra belangrijk. Maar ga je isoleren, dan is het ook belangrijk om goed te ventileren. Zodat je huis niet alleen duurzaam is, maar ook gezond. Net als bij advies over het verduurzamen van de woning kan de hypotheekadviseur ook bij het gezonder maken van de woning een belangrijke rol spelen. Door klanten bij de financiering van een verbouwing ook te wijzen op het belang van goede ventilatie en afzuiging En daardoor bij te dragen aan meer kennis en bewustwording over gezond wonen.”
Terug