Van ontzorgen hebben wij ons vak gemaakt

Verstand van grote en kleine risico's.

Onbekendheid nabestaandenpensioen

01-12-2008

Onderzoek van de Sociale Verzekeringsbank onder samenwonenden toont aan dat men weinig idee heeft hoeveel nabestaandenpensioen wordt uitgekeerd in geval van hun eigen overlijden of dat van hun partner. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) presenteert de uitkomsten van haar onderzoek tijdens de jaarlijkse SVB-Conferentie op 1 december met het thema ‘Voorzorg voor nabestaanden’.


Eigen verantwoordelijkheid
Nederland kent een driepijlerstelsel voor sociale zekerheid, dat ook de financiële terugval na een overlijden op kan vangen. De overheid financiert een bodemregeling (pijler 1). Voor het overige overlijdensrisico zijn mensen verzekerd via de werkgever bij een pensioenuitvoerder  (pijler 2) of via verzekeraars in de private sector (pijler 3). Toen de overheid in 1996 de Anw invoerde, kregen mensen zelf meer verantwoordelijkheid. De verwachting was dat de pensioenfondsen en private partijen daarop zouden inspringen door hun dienstenpakket op deze verantwoordelijkheid aan te sluiten. Maar twaalf jaar later weten veel burgers nog steeds niet hoe hun financiële situatie is als de partner komt te overlijden, zij verwachten nog altijd dat de overheid wel zal bijspringen. Ten onrechte want de overheid legt de verantwoordelijkheid juist bij de mensen zelf neer. Daarnaast ziet de SVB dat het nabestaandenpensioen bij verschillende pensioenfondsen verschillend is geregeld. 


Onbekend met nabestaandenpensioen
Iedereen met een partner loopt het risico nabestaande te worden. Toch weet slechts 20% van de deelnemers aan het SVB-onderzoek wat ze uit alledrie de pijlers krijgt als de partner overlijdt. Zo’n 50% weet niet wat ze van de overheid zou kunnen ontvangen. Iets meer ondervraagden weten wat zij en hun partner uit de tweede pijler (pensioen) kunnen verwachten, maar nog steeds heeft 40% daarvan geen idee. Vooral jongeren (25-35 jaar) zijn slecht op de hoogte. Ook blijkt dat een op de vijf samenwonenden in de laagste inkomensklasse heeft helemaal niets geregeld.


Tijdig regelen
Overlijden  is een lastig onderwerp, en veel mensen denken er liever niet over na.  Daar komt bij dat het nabestaandenpensioen een van de weinige verzekeringen is die je niet voor jezelf afsluit, maar voor je nabestaanden. De SVB raadt mensen aan tijdig maatregelen te treffen. Een goed moment om dit te doen is bijvoorbeeld bij het kopen van een huis, het veranderen van baan, trouwen of kinderen krijgen.

bron: SVB

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top