Voor alles een oplossing

Wij denken in maatwerk.

Pensioen bij scheiding

01-12-2019

Verdeling van pensioen bij echtscheiding een nieuw wetsvoorstel

Bijna 40% van de huwelijken eindigt in een echtscheiding. De Wet verevening pensioenrechten bij Scheiding (WVPS) regelt de verdeling van ouderdomspensioen bij een echtscheiding of een beëindiging van een geregistreerd partnerschap. Er ligt nu een wetsvoorstel om de WVPS te moderniseren. Wij leggen u graag uit wat dit betekent.

De regels voor ouderdomspensioen bij scheiding

Op dit moment wordt het ouderdomspensioen dat is opgebouwd gedurende de periode van huwelijk of geregistreerd partnerschap gelijk verdeeld tussen de ex-partners. Er geldt nu een standaardverdeling waarbij ex-partners afhankelijk blijven van elkaar. Om dat duidelijk te maken geven we een voorbeeld:

Kim en Job gaan scheiden na een huwelijk van 8 jaar. Alleen Kim heeft pensioen opgebouwd gedurende het huwelijk. Dit betekent dat Job recht heeft op de helft van het door Kim opgebouwde ouderdomspensioen. Job krijgt dit als Kim met pensioen gaat. Als Kim voor de pensioendatum overlijdt dan komt het ouderdomspensioen voor Job ook te vervallen.

Als u niets doet geldt de standaardregeling.

Wil je geen standaardverdeling maar liever conversie dan kan dat ook. Wat dit betekent lichten we ook toe aan de hand van hetzelfde voorbeeld.

Kim en Job hebben gekozen voor conversie van de pensioenrechten. Voor conversie moeten beide ex-partners akkoord gaan. Door de conversie wordt de helft van het door Kim opgebouwde ouderdomspensioen definitief omgezet naar het eigen zelfstandig ouderdomspensioen van Job. Dit komt geheel los te staan van de pensioenregeling van Kim. Als Kim nu voor haar pensioendatum overlijdt heeft dit geen invloed op het ouderdomspensioen van Job.

Als je niks regelt dan geldt op dit moment de standaardverdeling.

Een nieuw wetsvoorstel voor de ouderdomspensioen

Er ligt een nieuw wetsvoorstel klaar dat vanaf 2021 in zou moeten gaan. In dit wetsvoorstel wordt de standaardmethode voor de verdeling van ouderdomspensioen conversie. Hiermee is er geen levenslange afhankelijkheid meer tussen ex-partners.

Ook onder de nieuwe wetgeving kun je nog steeds kiezen voor een andere verdeling van het pensioen. Het is dan belangrijk om de overeengekomen afspraken binnen 6 maanden na scheiding kenbaar te maken bij de pensioenuitvoerder. Als de pensioenuitvoerder de conversie heeft verwerkt mag hij deze namelijk niet meer terugdraaien. Zodra de echtscheiding of einde geregistreerd partnerschap in Basis Registratie Personen is ingeschreven informeert de pensioenuitvoerder de ex-partners over de verdeling. Wil je afwijkende afspraken maken dan moet je dus tijdig actie ondernemen.

Deze bijdrage is afkomstig van onze collega Berry Slingschröder van APS Pensioenteam.

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top