Regelingen bij arbeidsongeschikt
01-03-2014Arbeidsongeschikt in loondienst
Als u ziek wordt, dan betaalt uw werkgever uw loon door. Dat doet hij maximaal twee jaar. Officieel zijn dit 104 weken. Volgens de wet heeft u recht op 70% van uw laatstverdiende loon. In aanvulling daarop hebben werkgevers en werknemers vaak met elkaar afgesproken om meer loon te betalen. Meestal krijgt u niet meer doorbetaald dan in totaal 170% verdeeld over twee jaar.Op welke bedragen u recht heeft, leest u in de cao of arbeidsovereenkomst die u met uwj werkgever hebt gesloten.
U bent al ongeveer anderhalf jaar ziek. En het ziet er niet naar uit dat u binnen een half jaar weer helemaal beter bent. Dan vraagt u een WIA-uitkering aan. De WIA is de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. Die aanvraag hiervoor doet u bij het UWV.
De WIA maakt een duidelijk onderscheid tussen twee groepen mensen:
- U kunt echt niet meer werken: u bent volledig en duurzaam arbeidsongeschikt. Dan valt u onder de regeling Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten (IVA).
- U kunt gedeeltelijk of op termijn wel weer werken: u bent gedeeltelijk
of volledig arbeidsgeschikt, maar niet voor altijd. Dan valt u onder de
regeling Werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA).
In beide gevallen gaat uw inkomen flink achteruit. We kunnen niet zo zeggen hoe groot uw inkomensgat is. Dat hangt af van uw persoonlijke omstandigheden. Verzekeraars bieden verschillende mogelijkheden om dit gat helemaal of deels te dichten. Dat zijn de WIA-aanvullingsverzekeringen.
Arbeidsongeschikt als zelfstandige
Als zelfstandig ondernemer kunt u zelf kiezen of u iets regelt voor als u arbeidsongeschikt wordt. De overheid heeft voor zelfstandigen geen arbeidsongeschiktheidsuitkeringen meer. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) kunnen zelfstandigen zichzelf verzekeren tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Op deze manier voorkomt u inkomstenverlies en zorgt u ervoor dat uw onderneming kan blijven voortbestaan. Maar hoe werkt de AOV? Welke vorm is handig voor mij? Is het wel of niet noodzakelijk om een dergelijke verzekering af te sluiten? En hoe zit het als mijn situatie verandert? Wij adviseren u graag zodat u de juiste keuze kunt maken.
Terug