Sparen en dan beleggen
01-09-2021Opvallend en zorgelijk is volgens SNS dat van de jongeren die aangeven helemaal geen spaarbuffer te hebben twaalf procent wel belegt en van de jongeren die één maand spaarbuffer hebben, belegt maar liefst een kwart. De interesse in beleggen onder jongeren is hoog, aldus SNS-onderzoek. Eén op de vijf jongeren belegt en nog eens 23 procent van de jongeren zou dit graag willen doen. De groei van beleggen is eenvoudig te verklaren”, meent SNS. “Geld betekent voor veel jongeren vrijheid en voor maar liefst 82 procent van de jongeren is het meer kunnen verdienen met beleggen dé reden om hiermee te starten. Ons advies is echter: bouw eerst die spaarbuffer en ga dan beleggen. Hierdoor ben je minder kwetsbaar voor eventuele financiële tegenslagen en heb je echt de kans om geld op te bouwen voor later.”
Onlangs waarschuwde ook het Nibud voor beleggen zonder vangnet. Het instituut: “Een kwart van de Nederlanders belegt momenteel. Zo’n tien procent van hen is daar recent mee begonnen. Van de respondenten met minder dan 2.000 euro spaargeld, belegt een kwart en dat vinden wij zorgwekkend.”
Een derde van de werkende Nederlandse jongeren geeft in het SNS-onderzoek aan regelmatig niet rond te kunnen komen of echt op te moeten letten. Jongeren willen wel maar toch vraagt meer dan de helft niet om hulp bij geldproblemen. Marieke Tiesinga, Strategisch Adviseur Maatschappelijke Impact van SNS: “Door een professionele helpende hand te bieden kun je niet alleen voorkomen dat jongeren in een neerwaartse spiraal terechtkomen, maar juist de interesse die er is omzetten in mogelijke groei.”
(bron VVP)
Terug