Veel te jong voor pensioen?
01-09-2018Pensioen. Het is een hot item de afgelopen jaren. Er wordt beknibbeld op de AOW, er wordt actie gevoerd voor hogere werkgeverspensioenen. Ondertussen stimuleert de overheid het bewustzijn over pensioen met allerlei campagnes. Vanuit verschillende hoeken wordt geroepen dat zelfstandig aanvullend pensioen opbouwen steeds belangrijker wordt om ook na je pensioenleeftijd nog comfortabel te leven. Toch blijkt steeds weer dat twintigers en dertigers weinig tot niets van pensioen weten. Want met pensioen gaan lijkt nog zo ver weg. Steeds verder weg zelfs, nu de pensioenleeftijd opschuift. Dus waarom zou je nú al nadenken over je pensioen?
Vroeg beginnen loont
Je bent net 30 en denkt na over jouw toekomst. Wat komt er dan in je op? Een mooi gezin, een goeie carrière, een eigen huis? Een ‘stoffig’ onderwerp als het opbouwen van een pensioen is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Toch ben je jezelf 40 jaar later erg dankbaar als je dit wél doet.
Een paar jaar eerder beginnen met opbouwen van pensioen kan een groot verschil maken. En niet alleen omdat je langer de tijd hebt om geld te storten. Het rente op rente effect is enorm. Het volgende voorbeeld laat dat nog eens duidelijk zien:
Stel: je besluit tussen je 30ste en 40ste elk jaar in januari 1.200 euro te storten op een pensioenrekening. Na je 40ste stop je met inleggen, maar laat je de inleg wel verder renderen. Als je uitgaat van een netto rendement van 6% heb je op je 67ste al zo’n 86.000 euro bij elkaar. Start je daarentegen tien jaar later en leg je hetzelfde in? Dan bouw je slechts 48.000 euro op.
Dat is dus zo’n 46% minder dan wanneer je tien jaar eerder dezelfde inleg doet! Om op hetzelfde eindkapitaal uit te komen, moet je dus veel meer storten. Conclusie: pensioen inhalen is duur. Vroeg starten loont.
Hoeveel geld heb je nodig?
Vaak wordt gezegd dat je ongeveer 70% van je laatstverdiende loon nodig hebt om na je pensioenleeftijd op een comfortabele manier te leven. In Nederland zijn er drie vormen van pensioenopbouw: AOW (eerste pijler), pensioen via de werkgever (tweede pijler) en aanvullend pensioen (derde pijler). Op www.mijnpensioenoverzicht.nl vind je een persoonlijke indicatie van het pensioen uit de eerste en tweede pensioenpijlers dat je ontvangt vanaf de pensioenleeftijd. Vaak schrikken mensen van het bedrag dat ze daar zien. Dat is toch veel te weinig?! Dan biedt zelfstandig (fiscaal voordelig) bijsparen in de derde pijler uitkomst.
Pensioen aanvullen is heel voordelig
Het pensioengat dichten is niet alleen heel verstandig. Belastingtechnisch is het ook nog eens heel voordelig. Want als je geld stort op een pensioenrekening, krijg je een deel van je inleg terug van de Belastingdienst. Daarnaast telt de waarde van je pensioenrekening niet mee als vermogen, dus je betaalt er geen vermogensrendementsheffing over.
Natuurlijk gelden er wel wat fiscale regels. Zo mag je niet onbeperkt op de rekening storten en moet je de opgebouwde waarde wel daadwerkelijk gebruiken voor pensioen.
Waar moet ik op letten?
Voordat je start met het opbouwen van aanvullend pensioen, is het belangrijk dat je nagaat of je wel in aanmerking komt voor het belastingvoordeel. Dat kan je eenvoudig berekenen via deze link. De berekening laat zien of je fiscaal voordelig geld opzij mag zetten voor aanvullend pensioen. Het bedrag dat je mag storten is de jaarruimte. Maak deze berekening wel elk jaar opnieuw. De jaarruimte kan elk jaar wijzigen door aanpassingen in de wet of door wijzigingen in jouw persoonlijke situatie. Heb je jaarruimte? Dan kan je dat bedrag bijvoorbeeld storten op een pensioenrekening .
APS Pensioenteam
Quorim ondersteunt u op het gebied van risicomanagement, schade- en inkomensverzekeringen. Op het gebied van pensioenadvisering werken wij al geruime tijd samen met APS pensioenteam. Het team van APS bestaat uit gepassioneerde vakidioten met jarenlang ervaring in de wereld van pensioenen en inkomen. Samen zetten zij zich in om voor hun klanten de belofte helder+ voor nu en later waar te maken.
Meer over de dienstverlening van APS vindt u terug op hun website: helderoverpensioen
Van uitstel komt afstel….
(bron: BrandNewDay)
Terug