Verduurzaming
01-05-2021Tijdens de lockdown hebben veel Nederlanders hun huis verduurzaamd. Veel huiseigenaren ervaren sinds de uitbraak van het coronavirus dat zij meer tijd thuis doorbrengen. Hierdoor hebben zij ook meer aandacht voor hun woning: 29 procent geeft aan dat zij meer belang hechten aan wooncomfort, 28 procent is meer gemotiveerd om te klussen aan de woning en 28 procent is ook al meer gaan klussen. Ook merken veel mensen dat het energieverbruik thuis is toegenomen. Hierdoor is men meer gemotiveerd om meer energiebesparende maatregelen te nemen.
Bij kleinere energiebesparende maatregelen voegt 21 procent hiervan de daad bij het woord; voor grotere maatregelen, zoals zonnepanelen of vloer- of dakisolatie, is dit vijftien. Dat blijkt uit het rapport 'COVID-19 en verduurzaming van de woning' dat werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van Economische Zaken.
Het verzekeren van zonnepanelen
Verzekerd bedrag
De te verzekeren waarde van de installatie wordt bepaald door de zonnepanelen, omvormers, bekabeling en draagconstructie, inclusief installatiekosten.
Verzekeringsmogelijkheden
Steeds meer verzekeraars maken het mogelijk om zonnepanelen te verzekeren. Ze kunnen verzekerd worden met een opstal- of inboedelverzekering. Dit hangt af van het feit of degene die de installatie aanschaft ook de huis- of pandeigenaar is. Daarnaast zijn er steeds meer verzekeraars die een specifieke dekking bieden voor zonnepanelen, waarbij ook opbrengstverliezen na schade zijn meeverzekerd. Wel zijn er verzekeraars die specifieke voorwaarden stellen om installaties en de gebouwen, goed te kunnen verzekeren. Voordat er wordt geïnvesteerd in zonnepanelen (en/of hiervoor subsidie wordt aangevraagd), is het verstandig om vooraf te informeren bij een verzekeringsadviseur over de voorwaarden en preventie-eisen.
Schadevergoeding
Een ander aandachtspunt is de vergoeding bij schade. Wanneer de installatie is verzekerd binnen een inboedel- of opstalverzekering, zal vaak ook de vergoeding bij schade gebaseerd zijn op basis van deze verzekering. Bij een inboedelverzekering kan het zijn dat de nieuwwaarde vergoed wordt op basis van de nieuwwaarderegeling met uiteindelijk een dagwaardevergoeding. Bij een gebouwenverzekering (opstal) is de herbouwwaarde het uitgangspunt. Daarnaast kunnen in een inboedelverzekering uitsluitingen zijn opgenomen die niet van toepassing zijn binnen een opstalverzekering.
Neem hier contact met ons over de mogelijkheden van het verzekeren van uw zonnepanelen.
Lees hier mee over het keuren van zonnepaneelsystemen: keuren van PV Systemen
Terug