Verzuim blijft stijgen
01-04-2019In 2018 lag het verzuimpercentage in Nederland op 4,2%, hoger dan in de jaren daarvoor (3,8% en 3,5% in 2017 en 2016). Bij grote bedrijven ligt het verzuim het hoogst, maar ook in het mkb neemt het toe. Dat blijkt uit cijfers van arbodienst ArboNed over 2018. Een derde van het langdurend verzuim heeft een psychische oorzaak. Bij grote bedrijven met meer dan 200 medewerkers nam het verzuim toe van 4,3% in 2017 naar 5% in 2018. Binnen het midden- en kleinbedrijf is het verzuim het laagst: 3,8%. Toch is ook hier een stijging te zien. In 2017 lag het verzuimpercentage nog op 3,5%. In de zorg en de niet-commerciële dienstverlening is het verzuim het hoogst.
Stress
Het langdurend verzuim door psychische klachten blijft hoog, meldt ArboNed. Een derde van het langdurend verzuim heeft een psychische oorzaak. Gemiddeld zitten medewerkers in het mkb met deze klachten 225 dagen thuis. Bij een kwart daarvan gaat het om stressgerelateerde klachten zoals spanning, overspanning en burn-out. Dat is een lichte stijging ten opzichte van een jaar eerder.
Zorgelijk
ArboNed noemt het zorgelijk dat ondanks overheidsingrepen het langdurig verzuim door stress niet wordt teruggedrongen. Met de in 2017 gewijzigde Arbowet is er vanuit de overheid meer aandacht voor preventie. “Toch lijkt dit ondanks het aangescherpte toezicht van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) niet voldoende om het tij van stijgend verzuim te keren. We zullen dus nog meer onze krachten moeten bundelen om het stijgend verzuim een halt toe te roepen”, aldus Truus van Amerongen, directeur medische zaken ArboNed.
(bron AM web)
Terug