Wassen zonder krassen
29-03-2021De zelfreinigende auto is in aantocht. Een vuilafstotende laklaag moet wassen overbodig maken. Maar tot die tijd moeten autobezitters nog wat meer moeite doen voor een schone auto. ‘Wassen zonder krassen’, bijna iedere wasstraat maakt gebruik van deze leus. Toch kent iedereen, die zijn auto weleens in een wasstraat laat reinigen, de bordjes die iedere aansprakelijkheid van de autowasserette uit moeten sluiten. Meestal in de trant van de directie is niet "aansprakelijk" voor enige schade aan uw voertuig’. Maar wat nu als u toch schade aan uw voertuig heeft na een wasbeurt? Kunt u in dat geval een vergoeding van de autowasserette eisen?
Het zal u maar gebeuren; u rijdt met uw auto de autowasstraat in. De laatste stap is het droogblazen van de wagen…. Wanneer de enorme ventilator omlaag komt treedt er een storing op, waardoor de ventilator niet tijdig stopt en uw auto vol raakt. Het gevolg is een enorme deuk en een achterruit die in duizenden stukjes uiteenvalt. Eigen risico? Nee hoor, in dit geval zal eenvoudig vast te stellen zijn dat er sprake is van een tekortkoming aan de zijde van de autowasserette. Een dergelijke aansprakelijkheid kan niet worden uitgesloten met de mededeling dat de autowasserette niet aansprakelijk is voor schade.
Wanneer uw auto lakschade of schade aan de spoiler vertoont wordt het een lastiger verhaal. In dat geval moet u namelijk aantonen dat de schade is veroorzaakt door de wasstraat. Dat het apparaat niet veilig was en dat uw auto niet met de normale voorzichtigheid gewassen is.
Wanneer u uw auto reinigt in een autowasstraat die is aangesloten bij Bovag (staat meestal op het bord bij de ingang) dan zullen de Bovag-voorwaarden van toepassing zijn. In de Bovag-voorwaarden is opgenomen dat schade tot €4.500,00 wordt vergoed indien er sprake is van een fout van een medewerker, er onjuiste (was)middelen zijn gebruikt of er een gebrek was aan de installatie. Deze vergoeding krijgt u echter niet wanneer uw voertuig niet geschikt was voor het gebruik van een autowasstraat, u instructies van medewerkers niet opvolgt of u met opzet of grove schuld zelf de schade hebt doen veroorzaken.
Wat kunt u het beste doen als u een schade opmerkt?
- Maak foto’s van de schade en van de machine
- Maak melding van uw schade bij het personeel en vul samen een schadeformulier in
- Kijk of er getuigen zijn en schrijf hun gegevens op
- En natuurlijk, neem contact op met uw verzekeringsadviseur.
Terug