We gaan er op vooruit
04-02-2023Er gloort wat hoop op financieel vlak voor Nederlandse huishoudens. Waar het leven in 2022 fors duurder werd - en het nog steeds regelmatig schrikken is bij de kassa - kunnen we dit jaar weer wat op adem komen. Bijna iedereen gaat er dit jaar iets op vooruit, heeft budgetvoorlichtingsorganisatie Nibud berekend. Dat komt onder meer door het compensatiepakket van het kabinet. Het komende jaar staat dan ook in het teken van het herstel na de prijsverhogingen van 2022. Tegelijkertijd hangt er onzekerheid boven de markt vanwege de hoge energiekosten en de inflatie, stelt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Het Nibud gaat bij de berekeningen van de koopkrachtcijfers uit van een inflatie van 3,5 procent. Dat niveau werd eerder berekend door het Centraal Planbureau.
Bijna iedereen gaat er in 2023 iets op vooruit.
Op basis van deze berekeningen neemt de koopkracht van huishoudens tussen de 0,5 procent tot 8,1 procent toe. Dat is afhankelijk van de gezinssamenstelling en het inkomen. De koopkracht geeft aan hoeveel een gemiddeld huishouden kan kopen met het beschikbare inkomen, verrekend met de inflatie. Het Nibud baseert de cijfers op 117 voorbeeldhuishoudens.
Het nettosalaris stijgt en de uitkeringen gaan omhoog
Werkenden houden volgens het Nibud dit jaar meer salaris over omdat ze meer arbeidskorting krijgen en dus minder belasting hoeven af te dragen. Daarnaast ontvangen veel mensen met een baan een cao-loonsverhoging. Wie kinderen heeft, krijgt dit jaar bovendien meer kinderbijslag en kindgebonden budget. Voor niet-werkenden geldt dat de uitkeringen en bijstand zijn verhoogd. Ook is de zorgtoeslag gestegen, waardoor alleenstaanden met de laagste inkomens 3 euro per maand kwijt zijn aan hun zorgverzekering.
Desondanks blijven de gestegen energieprijzen en de inflatie nog wel voelbaar in de portemonnee. Het Nibud waarschuwt dat veel huishoudens meer financiƫle klappen niet kunnen opvangen.
Terug