Financieel inzicht
27-02-2017Met de financiële basiskennis van Nederlanders zit het wel goed, maar erg goed in het inschatten van financiële risico’s zijn we niet. Terwijl we denken van wel. Dat blijkt uit een onderzoek van verzekeraar Allianz naar de financiële geletterdheid van consumenten in tien West-Europese landen.
Nederlanders overschatten hun financieel inzicht
Nederland staat op een vierde plek op de Europese ranglijst van financiële geletterdheid. Oostenrijk scoort het beste op financiële kennis, gevolgd door Duitsland en Zwitserland. België neemt een vijfde plek in. Andere landen die in het onderzoek zijn meegenomen Frankrijk, Portugal, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk.
Nederlanders minder open voor advies
De financiële basiskennis is dus wel op orde, maar dat geldt niet voor het inschatten van financiële risico’s. Daar scoort Nederland juist lager dan het Europese gemiddelde. Dat terwijl Nederlanders zichzelf zeer bekwaam achten als het op hun financiële kennis aankomt. In de vergelijking met andere Europese landen schatten Nederlanders hun kennis het hoogste in. Volgens Allianz staan Nederlanders daardoor minder open voor professioneel financieel advies.
Het onderzoek toont volgens de verzekeraar bovendien aan dat mensen met een goed begrip van financiële risico’s en concepten twee keer zoveel kans hebben om betere financiële beslissingen te maken.
Kloof tussen jong en oud
In alle landen uit het onderzoek neemt de kennis van financiële vraagstukken toe naarmate mensen ouder worden. In Nederland en het Verenigd Koninkrijk is die kloof tussen jong en oud het grootst. Daar presteren consumenten onder de 35 bijzonder slecht in vergelijking met de andere Europese collega’s, terwijl de vijftigplussers juist bovengemiddeld scoren.
“Dit onderzoek laat zien dat financieel bewustzijn geen gegeven is. Het grote verschil in financiële kennis tussen jongeren en ouderen is en blijft een aandachtspunt,” stelt Henk Boeve, managing director Allianz Nederland Levensverzekering, in een bericht op de website van Allianz. Volgens hem willen jongeren graag zelf de regie houden waar het gaat om hun financiën. “Dat neemt niet weg dat het verstandig is om bij impactvolle financiële beslissingen onafhankelijk advies in te winnen”, aldus Boeve.
(bron: AM web)
Terug