Modernisering Ziektewet
01-10-2013Wat is de Wet BeZaVa?
Met de invoering van de wet BeZaVa krijgt u als ondernemer de financiële verantwoordelijkheid voor vangnetters met betrekking tot de Ziektewet en de WGA. Nu is een werkgever alleen financieel verantwoordelijk tot einde van het dienstverband. Hierna nam het UWV de uitkeringslasten over. Deze Wet verruimt de financiële verantwoordelijkheid van de werkgever tot maximaal 12 jaar. Afhankelijk van de totale loonsom zullen de uitkeringslasten op de werkgever worden verhaald middels een gedifferentieerde premie. Het principe “de vervuiler betaald” is hier van toepassing dus. Voor de vaststelling van de premie per 1 januari 2014 geldt 2012 als peiljaar.
Premievaststelling
Het UWV is degene die de gedifferentieerde premie per 1-1-2014 gaat betalen. De gedifferentieerde premie wordt vastgesteld aan de hand van de instroomgegevens van 2012. Dus voor iedere werknemer die in 2012 in de Ziektewet of in de WIA (vanuit de Ziektewet) is ingestroomd, zal de laatste werkgever de gedifferentieerde premie moeten gaan betalen. De Nieuwe Ziektewet geldt voor vangnetters zonder werkgever. Dit kan dus ook uw ex-werknemer zijn!
Op dit moment is het UWV druk bezig om brieven naar alle werkgevers te sturen met alle gegevens van ex werknemers over wie premie betaald moet worden.
LET OP bij de premievaststelling!
Dat dit niet zonder slag of stoot gaat, bewijzen al diverse discussies
op bijvoorbeeld LinkedIn. En, niet geheel onbelangrijk, diverse deskundigen
geven al aan dat de kans op fouten van het UWV 35% kan zijn. Bijvoorbeeld
mensen die ten onrechte worden beschouwd als vangnetter. En dit kan u letterlijk
tonnen kosten!
Wees daarom zeer zorgvuldig bij het controleren van de gegevens voor de premievaststelling. Liever nog, laat dit over aan deskundigen. Echt. Het scheelt u op termijn Heel Veel (Financiële) Ellende.
Quorim zal later dit jaar uitgebreid informeren over de mogelijkheden om het risico wat voortkomt uit deze wetswijziging in de onderneming in te passen. Op dit moment zijn er nog geen verzekeraars die mogelijkheden zien dit risico te verzekeren.
Wij hebben voor u een handige checklist beschikbaar.
(bron: PDC Nederland)
Terug