In gewoon Nederlands
01-12-2017Vroeger was alles beter, toch? In de verzekeringssector lijkt dat aardig te kloppen. Er was geen hand vol maar een land vol verzekeraars en als klant was er keuze ten over. De afgelopen jaren stond het in de verzekeringssector bol van fusies en overnames. Er zijn nu nog enkele grote verzekeraars over die zo’n beetje de dienst uitmaken. Ze bepalen in sterke mate met wie ze zaken willen doen en welke producten ze nog in het schap leggen. Verzekeringsproducten met een grote winstkans en een laag risico. In verzekeringsland noemen ze dat risk appetite. Oftewel in gewoon Nederlands, heb ik er trek in of niet.
Invloed van de overheid
Wij hebben te maken met wet- en regelgeving vanuit De Nederlandse Bank en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Compliance (naleving van wet- en regelgeving) en solvency II bepalen de koers bij verzekeraars. Solvency II is een Europese richtlijn die geldt als één wettelijk kader voor alle verzekeraars in de EU. Het doel van de richtlijn is te voorkomen dat verzekeraars failliet kunnen gaan. Een verzekeringsmaatschappij is daarom verplicht om voldoende kapitaal te hebben. Voor u als verzekerde is het fijn dat onze overheid zo waaks is want er is natuurlijk voldoende gebeurd afgelopen jaren. Wie had ooit kunnen bedenken dat bedrijven als Nationale Nederlanden, Reaal en a.s.r. verzekeringen failliet konden gaan?
Verzekerbaarheid
Een gevolg van al deze ontwikkelingen en regelgeving is dat verzekeraars hun vingers niet langer willen branden aan het verzekeren van risico’s die hen in gevaar kunnen brengen. Daarnaast maakt het veranderende weer en de toename van brandschades het ook niet makkelijker. We herinneren ons allemaal de enorme hagelhoos nog die in 2016 heeft huisgehouden. Het verzekerbaar houden van zwaardere risico’s wordt daarmee een uitdaging. Dit maakt het voor ons ook steeds lastiger om een passende en betaalbare oplossing te vinden die voldoet aan de wensen en behoeften van u. Deze uitdaging gaan we echter graag aan! Naast de bekende nationale verzekeraars zijn wij ook in gesprek met internationaal werkende verzekeraars die vertegenwoordigd zijn binnen Lloyds of London. Wij hopen u hier in 2018 meer over te kunnen melden. Tot die tijd is het business as usual!
Terug