Voor persoonlijk advies

Net even wat meer aandacht!

Lenen en echtscheiding

22-06-2022

Bij een scheiding moet er ook een oplossing komen voor een eventuele lening. Wat kunnen u en uw partner ermee en hoe regelt u dat ? U heeft samen met uw partner ooit een lening afgesloten om uitgaven te financieren waarvoor het geld niet op de spaarrekening stond. Bij een echtscheiding kan deze lening een probleem geven. Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen is de lening een gezamenlijk probleem. Ieder is eigenaar van de helft van de lening. Kan een van beiden de lening op naam krijgen of is splitsen de best mogelijke optie?

Over een lening een duidelijke afspraak maken

In principe kan de lening eerst onveranderd door lopen. U en uw partner zorgen iedere maand voor de betaling van de rente en de aflossing. Na verloop van tijd is de schuld afbetaald en is het probleem uit de wereld. Helaas loopt het vaak anders... Als een van beiden stopt met betalen, kan de geldverstrekker op de andere partner de volledige schuld verhalen. De betaler moet vervolgens maar zorgen voor het verhalen van de helft op de partner. Dit is een onwenselijke situatie en dan is kiezen voor een andere oplossing is verstandig.

De lening aflossen

De eenvoudigste oplossing is het inlossen van de schuld, maar dat is vaak niet realistisch. Er gaat financieel veel veranderen door een echtscheiding, dus waarschijnlijk is het geld voor het aflossen niet beschikbaar of zijn er wel andere doelen voor het beschikbare geld.

Een van beiden krijgt de lening op naam

De lening op naam van een van beiden zetten is mogelijk, maar daar moet de geldverstrekker wel mee akkoord gaan. De geldverstrekker moet ervan overtuigd zijn dat de betreffende partner voldoende inkomen heeft voor de betaling van de maandlasten. Er zal dus financieel getoetst worden. Zolang de financiële situatie na de scheiding niet duidelijk is, zal de bank niet zomaar de andere partner uit de overeenkomst schrappen. De partners kunnen er onderling vaak wel uitkomen, dat is meestal het probleem niet. De partner die de lening op naam krijgt kan met andere bezittingen gecompenseerd worden. De partner die de lening op naam krijgt wordt bijvoorbeeld de eigenaar van de auto waar de lening in eerste instantie voor is afgesloten.

De lening splitsen

Een andere optie is de lening in twee delen te hakken, ieder krijgt dan de helft op naam. Ook hierbij kijkt de geldverstrekker weer naar het inkomen en de uitgaven van de betrokkenen. Beiden moeten in staat zijn om hun deel te financieren. Als beide partners een goed inkomen hebben, zijn er vaak wel mogelijkheden. Bij het op één naam zetten en het splitsen is een voorwaarde dat beide partners het met elkaar eens zijn. Het moet een gezamenlijke keuze zijn. Anders moet er samen gezocht worden naar een andere oplossing.

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top