Winterbanden
01-10-2023Feit is dat er ook in Nederland gedurende de wintermaanden meer ongelukken gebeuren. De combinatie van lagere temperaturen en meer kans op regen, wind, ijzel en sneeuw in combinatie met de korte dagen, maken dat de kans op een ongeluk vele malen hoger wanneer je die vergelijkt met de zomerperiode. Een goed onderhouden en op de winterse omstandigheden aangepaste auto kan dan het verschil maken tussen wel of geen ongeval. Winterbanden vormen een essentieel onderdeel bij de ‘winteruitrusting’ van een auto. Immers, het rubber van autobanden wordt bij lagere temperaturen harder. Daardoor verliezen zomerbanden bij koud weer al snel grip. Winterbanden hebben een zachtere rubbersamenstelling en een dieper profiel. Onder winterse omstandigheden en bij sneeuw presteren winterbanden daarom veel beter dan zomerbanden. Een winterband herken je aan het sneeuwvlok-logo op de zijkant. Door de speciale rubbersamenstelling van de winterband, wordt niet alleen de grip van de auto beter maar tegelijkertijd de remweg aanmerkelijk verkort. Op een besneeuwde weg is de remweg voor een auto die 50 km/uur rijdt met winterbanden circa dertig meter, terwijl dezelfde auto op zomerbanden maar liefst zestig meter nodig heeft!
Primair doel van het gebruik van winterbanden is het realiseren van een hogere veiligheid voor u en uw medeweggebruikers tijdens winterse omstandigheden. De al genoemde sterk verkorte remweg is daarbij het belangrijkste pluspunt op het gebied van veiligheid. Maar er zijn meer voordelen die de veiligheid ten goede komen. Winterbanden bieden bij temperaturen onder de 7 graden namelijk een betere grip en betere rijeigenschappen. Er worden niet alleen meer maar ook diepere lamellen toegepast waardoor de grip op besneeuwde ondergronden sterk wordt verbeterd. Als het gaat om veiliger rijden tijdens slechte weersomstandigheden bij lage temperaturen, kan je feitelijk niet om winterbanden heen. Overigens staan of vallen de positieve eigenschappen van winterbanden wel met de profieldiepte. Wettelijk wordt daarom een minimale profieldiepte van 4 mm gehanteerd (zomerbanden: 1,6 mm) aangezien de speciale winterse eigenschappen een stuk minder worden bij een slecht profiel.
Een winterband herken je aan het sneeuwvlok-logo op de zijkant. Door de speciale rubbersamenstelling van de winterband, wordt niet alleen de grip van de auto beter maar tegelijkertijd de remweg aanmerkelijk verkort.
Zijn all season banden een goed alternatief?
De afgelopen jaren hebben de zogenaamde ‘all season’ banden (of vierseizoenenbanden) steeds meer aan populariteit gewonnen. Ze vormen met hun aangepaste rubbersamenstelling een goed alternatief tussen zomerbanden en winterbanden. Bovendien kunt u er het hele jaar mee rijden waardoor een bandenwissel niet nodig is. Echter, wie veel kilometers maakt en bijvoorbeeld op wintersportvakantie gaat met de auto, kan beter kiezen voor winterbanden. Allseason banden presteren weliswaar beter dan zomerbanden onder winterse omstandigheden, toch zijn het beslist geen winterbanden. Daarvoor zijn ze te veel een compromis. Wie voornamelijk in Nederland rijdt en weinig kilometers maakt, kan allseason banden prima overwegen. Gaat u vaak naar het buitenland of bezoekt u met de auto de wintersportgebieden, dan zijn winterbanden de betere keuze. Winterbanden zijn speciaal ontworpen voor winterse omstandigheden en presteren dan een stuk beter.
Zijn winterbanden verplicht?
In Nederland zijn winterbanden niet verplicht. Het is echter wel verstandig om winterbanden te laten monteren. Er zijn inmiddels veel landen in Europa waar het verplicht is om met winterbanden te rijden gedurende de wintermaanden. Dat zijn o.a. Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Finland, Zweden, Noorwegen en Luxemburg. Het niet gebruiken van winterbanden (of sneeuwkettingen) in landen waar dat wel verplicht is, levert niet alleen een boete op maar kan ook gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid. Per land kunnen de regels omtrent het gebruik van winterbanden en winterkettingen verschillen.