Zorgverzekering 2024
03-12-2023Wat kunt u in 2024 verwachten als het gaat om uw zorgverzekering? De zorgpremie gaat in ieder geval flink stijgen, met gemiddeld 12 euro per maand, en de zorgtoeslag daalt. Ieder jaar vanaf half november t/m 31 december kunt u van zorgverzekeraar wisselen. Na 31 december kunt u alleen in bepaalde situaties een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Bijvoorbeeld als u 18 jaar bent geworden, u uit het buitenland komt of als uw collectief eindigt. In 2024 gaan er dingen veranderen voor uw zorgverzekering. De regering heeft deze veranderingen in de Miljoenennota aangekondigd op Prinsjesdag.
Eigen risico
Jaarlijks is het eigen risico een veelbesproken onderwerp. Aan het begin van 2023 werd aangekondigd dat het verplichte eigen risico tot en met 2026 op 385 euro blijft. Dit bedrag is al enkele jaren hetzelfde gebleven. Wel heeft u zoals gewoonlijk de mogelijkheid om het eigen risico vrijwillig te verhogen tot maximaal 885 euro.
Het is belangrijk om te weten dat u zelf zorgtoeslag moet aanvragen.
Zorgtoeslag 2024
Voor alleenstaanden stijgt de maximale zorgtoeslag van 111 euro per maand naar 127 euro. Dat is een stijging van 16 euro per maand. Voor gezinnen wordt de zorgtoeslag 243 euro per maand. Toch zal dit voor veel mensen aanvoelen als een daling. Dit komt doordat de zorgtoeslag in voorgaande jaren tijdelijk extra was verhoogd, tot maximaal 154 euro per maand voor alleenstaanden en 243 euro per maand voor gezinnen. Deze maatregel bestond om mensen te ondersteunen met meer financiële ruimte. Helaas vervalt deze tijdelijke verhoging in het nieuwe jaar, waardoor sommige mensen minder zorgtoeslag zullen ontvangen dan ze gewend waren.
De hoogte van uw zorgtoeslag hangt af van uw toetsingsinkomen, dat is uw totale inkomen voor de Belastingdienst gedurende een heel jaar, na aftrek van eventuele kosten. Het is belangrijk om te weten dat u zelf zorgtoeslag moet aanvragen.
Aanvullende verzekering in 2024
Rondom de aanvullende verzekering is ieder jaar veel te doen. De inhoud van de basisverzekering is wettelijk bepaald en bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde. Maar bij de aanvullende pakketten is dit aan verzekeraars zelf. Ze zijn vrij in het bepalen van de premie, inhoud en wie ze wel of niet accepteren.
Het afsluiten van een aanvullende verzekering kan slim zijn als u specifieke zorgbehoeften hebt die niet volledig worden gedekt door de basiszorgverzekering. Bijvoorbeeld als u regelmatig fysiotherapie of tandartsbehandelingen nodig hebt. Een aanvullende verzekering biedt extra dekking voor deze kosten, waardoor u financiële zekerheid hebt en niet voor onverwachte uitgaven komt te staan.
Er zijn verschillende aanvullende verzekeringen beschikbaar, elk met eigen dekking en premie. Het is belangrijk om goed te overwegen welke aanvullende verzekering het beste bij uw persoonlijke situatie past, zodat u de zorg krijgt die u nodig hebt zonder onnodig veel te betalen.
Terug